WikiWikiWeb

WikiWikiWeb és un sistema "d'edició oberta" que posa l'èmfasi en la col·laboració i l'autoria de documents en lloc de la visita i lectura passiva d'aquests. El nom "wiki" prové del terme hawaià "wiki wiki", que significa "ràpid" o "super veloç". El concepte bàsic d'un WikiWikiWeb (o "wiki") és que (gairebé) tothom pot editar qualsevol pàgina. Tot i que en principi pot semblar que açò ens dirigeix cap al més absolut caos, la veritat és que els llocs web que usen aquest sistema han esdevingut sorprenentment complexes i han donat lloc a riques comunitats per a la comunicació i col·laboració en línia. Sí, hom pot destruir tots els continguts d'una pàgina, però no passa sovint. A més a més molts sistemes (incloent aquest) incorporen mecanismes per a restaurar els continguts pertorbats o destruïts.

L'objectiu del sistema és fer la creació i l'edició de continguts en línia tan ràpida, fàcil i profitosa com siga possible.

Usant qualsevol navegador web estàndard, una persona pot editar (gairebé) qualsevol pàgina del sistema fent servir unes regles de formatatge de text relativament simples. La creació d'enllaços a pàgines existents o noves consisteix en posar la paraula o frase que serà l'enllaç a dintre de [[claudàtors dobles]], referenciant i donant nom així a la pàgina que s'enllaça. Al mateix temps que es crea un enllaç s'està creant la pàgina nova, si aquesta no existia prèviament. En alguns llocs (depenent de la configuració de PmWiki), també es pot crear un enllaç introduint una ParaulaWiki -- una paraula composada per dues o més paraules amb la primera lletra en majúscules i unides.

No és necessari aprendre totes les regles de formatació de text; sovint apareixerà altra gent que vos ajudarà a donar format al que heu fet. Després de tot, tothom pot editar! Podeu veure alguns dels canvis recents que altres han fet en aquest lloc web.

Per a aprendre més sobre la creació de pàgines en aquest lloc Wiki, feu una ullada a l'edició bàsica, i després proveu l'edició de pàgines a la zona de proves.

Si voleu conèixer més sobre el concepte de WikiWikiWeb, proveu sort en aquests llocs:

O, envieu un correu a Patrick Michaud a pmichaud [snail] pobox [period] com.


Traducció de PmWiki.WikiWikiWeb - Pàgina original a PmWikiCa.WikiWikiWeb - Retroenllaços